Keltská historie v každém dramu

Názvy skotských whisky odkazují na bohatou keltskou historii a kulturu Skotska a připomínají dávné tradice a příběhy.


Jména skotských palíren a názvy whisky v nich vyráběných pro nás bývají někdy těžko vyslovitelné. Jejich původ totiž často pochází z keltské historie, kultury a tradic. Tady je malé odhalení některých původů a názvosloví v nich ukrytých.


Glenfiddich logo černé.pngGlenfiddich "Glen" je skotský výraz pro údolí a "fiddich" má kořeny v keltském výrazu pro jeleny nebo zvuk jelenního rohu.. Právě proto si palírna zvolila jelena do svého loga a najdeme ho na každé lahvi.

Auchentoshan vychází z gaelštiny a znamená "kraj s velkými kopečky". A přesně v takové oblasti - bohaté na kopce a údolí - se palírna nachází.


1%20Laphroaig_0002_1_101235960_002.jpgLaphroaig pochází z keltského výrazu "lag" (hluboký) a "breid" (útočiště), což evokuje hluboký záliv, ve kterém se palírna nachází. Připomíná rovněž spojení s přírodou pro keltskou kulturu typické tak typické

Lagavulin má svůj původ v keltském slově "lagan mhouillin", což znamená "hluboká šťáva". Název může odkazovat na významný pramen nebo zdroj vody, který byl v keltské kultuře často považován za posvátný.



Glen-Coe-Skotsko.jpgPůvod názvu Talisker lze vysledovat v gaelštině, kde znamená "Talamh Sgeir" - doslovně "vysoký skalnatý vrch". Tato označení připomínají divokou a nepoddajnou krajinu, která byla pro keltské období typické.

Oban má rovněž kořeny v gaelštině a znamená "malá zátoka". Připomíná důležitost moře a přístavů v keltském životě a obchodu. Jedna z whisek se jmenuje  Oban "Little Bay".


 

Skotsko 1.jpgBalvenie má svůj původ ve staré keltské řeči a může být spojen s výrazem "Baile Beag", což znamená "malá farma". Název zdůrazňuje důležitost půdy a hospodářství v životě keltů.

Glenlivet spojuje slova "glen" (údolí) a "livet", což pravděpodobně odkazuje na starověké keltské obyvatelstvo, jež si zdejší údolí oblíbilo pro jeho bohatou krajinu a význam v oblasti lovu.

Aberlour je odvozen z gaelštiny a znamená "ústí potoka". Tento název může odkazovat na důležitost vody jako zdroje života a inspiraci pro keltskou kulturu.



--
Vytvořil Michal Strelec a dodává také webové aplikace na míru.